Tarragona 12 de maig de 2023. Ahir a la  tarda, a les 19.00h, la Plataforma Mercaderies per l’Interior i el Col·legi d’Arquitectes de Tarragona, van reunir a sis candidats a les eleccions de Tarragona en un debat sobre la circulació de les mercaderies ferroviàries i el seu pas per la costa, la connectivitat de la ciutat amb el territori, la nova estació de trens de passatgers Horta Gran i cap on han d’anar el creixement urbanístic de Tarragona en els propers anys.

L’acte el va iniciar el President del Col·legi d´Arquitectes, Jordi Romera, agraint la participació de tots; a continuació el portaveu de la Plataforma, Eugeni Sedano que va fer un breu resum de la situació actual  i del que ha fet la Plataforma demanant el suport dels polítics per a la solució provisional. Finalment, va parlar també en aquests parlaments inicials, el Dr. Pedro García, professor de la URV, Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, que va explicar el projecte del seu equip, Soundless, sobre el soroll a la part baixa de la ciutat i al Serrallo, donant els resultats obtinguts, molt negatius per a la salut i el benestar dels veïns.

Sis van ser els candidats que van formar part del debat: Pau Ricomà, ERC; Rubén Viñuales, PSC; Jordi Sendra, Junts; Jordi Collado, En Comú-Podem; Maria Mercè Martorell, PP i Eva Miguel de la CUP. Tots moderats pel periodista Ricard Lahoz. La sala d’actes del COAC va quedar plena ràpidament tot i la pluja que queia i, només va faltar la candidata de Sí Tarragona, Mar Giné, que finalment no va poder assistir per una afonia.

L’èxit per a la Plataforma va ser que els sis candidats van mostrar el seu acord unànime per lluitar a Madrid quan calgui per tal que les mercaderies, ni en la solució definitiva ni en la provisional, passin per nuclis poblats ni pel litoral. Tots els candidats també van estar d’acord que no volen el tercer fil, perquè sembla que sinó acabarà convertint-se en una solució definitiva.

Així, en quant al tema de les mercaderies ferroviàries, Pau Ricomà va reclamar “més inversions de l’estat en un dels traçats ferroviaris amb més trànsit d’Europa” i va remarcar que caldrà “batallar perquè l’Estat no desestimi cap possibilitat i menys quan tota la ciutat va a una”. Jordi Sendra de Junts, va donar el ple suport a la proposta provisional i definitiva de la Plataforma, “però és decebedor que els partits que govern i tenen influència a Madrid mai han plantejat el tema”. Rubén Viñuales, del PSC, va afirmar que el seu partit està “plenament convençut que la línia definitiva de mercaderies sortirà de la costa i, la provisional, caldrà treballar-la amb moltíssima unitat”.

Jordi Collado d’En Comú Podem va destacar que primer “cal que convencem tots els companys de Roda de Berà, Vendrell, Reus, Torredembarra… a tots els agents i entitats del territori i anar a Madrid”. Maria Mercè Martorell del PP, va remarcar que ho aconseguirem “si anem com ara, sis de sis representant la ciutat, és el que necessitem, cohesió per anar a Madrid”.

I la candidata Eva Miguel de la CUP, que també es va unir al consens, va denunciar que “sistemàticament tot allò que té que veure amb Catalunya i tot allò que té a veure amb inversions i millorar infraestructures a Catalunya sempre que queda en aigua de borraines”.

També tots els candidats i candidates van veure molt greu el sorolls dels trens del Port al barri del Serrallo i van coincidir que, siguin de qui siguin els trens, el Port és qui ha de donar una solució.

Per altra banda, respecte als altres temes, l’estació de passatgers Horta Gran no va tenir el consens de tots i, en general, els alcaldables van remarcar que cal millorar les connexions i la mobilitat de tota l’àrea de Tarragona.