La plataforma ‘Mercaderies per l’Interior’ segueix treballant sense descans per aconseguir un futur proper on els trens carregats de mercaderies, moltes d’elles perilloses, no travessin els nuclis poblats de la Costa Daurada. És amb aquest objectiu que l’entitat no s’acontenta amb una possible solució anunciada a més de 10 anys vista, i que fa uns mesos va presentar una solució provisional i d’emergència mentre durin els treballs de l’obra definitiva que no pot ser altra sortida que una via alternativa i segregada que desviï les mercaderies per l’interior.

La sortida d’emergència, elaborada per tècnics de la plataforma, contempla l’ús parcial de les vies d’alta velocitat existents, tal com ja passa en altres trams del Corredor, i cada cop rep més suports. Aquesta setmana ha rebut també el suport per unanimitat del plenari de l’Ajuntament de Tarragona, en un gest explícit de força i consens polític sense fissures des de la capital.

El suport de la totalitat dels grups polítics i regidors no adscrits s’articula al voltant de “la necessitat d’una alternativa urgent per desviar el trànsit ferroviari de les mercaderies per l’interior” del territori”, i també insisteix en el clam compartit que “l’actual planificació” del Corredor Mediterrani per la línia costanera actual “és una font de greuges per a la ciutadania” que la fan una alternativa “insostenible i irresponsable”.

El portaveu de ‘Mercaderies per l’Interior’, Eugeni Sedano, s’ha mostrat “molt satisfet” per la unanimitat plenària, i ha posat en valor que “el consens ens recorda que no som davant un afer de colors polítics, sinó de necessitat ciutadana!”. La plataforma intentarà dur aquesta mateixa declaració institucional als altres ajuntaments afectats per l’actual planificació ferroviària en un futur molt proper.

A diferència d’altres mocions i suports aprovades a l’Ajuntament de Tarragona, la d’aquesta setmana té dues particularitats: el caràcter d’unanimitat al costat de les reivindicacions de la plataforma i el fet que era la primera vegada que es posava sobre la taula la proposta de solució provisional d’emergència per part de la plataforma. El text recorda “la multiplicació del trànsit de combois” que implicarà el Corredor Mediterrani, el risc associat d’explosions, incendis o fuites que s’obre i empara les reivindicacions de ‘Mercaderies per l’Interior’ “per respecte a la integritat i la salut dels ciutadans” afectats.

La declaració recull els greuges concrets que tot plegat comporta per a la seguretat, el patrimoni, el medi ambient o el servei de trens de passatgers de Tarragona, i fa esment explícit a la normativa RD 412/2001, que explicita com les mercaderies perilloses “hauran d’utilitzar necessàriament, quan existeixin, línies que circumval·lin les poblacions” afectades, un requisit que l’actual disseny “no compleix”. ‘Mercaderies per l’Interior’ celebra també que el contingut d’aquesta declaració s’enviarà a la Generalitat de Catalunya, el govern de l’Estat i la Diputació de Tarragona per tal que ningú oblidi en cap moment que la importància de resoldre un problema de primera magnitud segueix vigent i sobre la taula.