El clam de la plataforma ‘Mercaderies per l’Interior’ per denunciar la mala i negligent planificació del transport de totes les mercaderies per l’actual via ferroviària és una realitat cada cop més evident i una veu cada cop més difícil d’ignorar.

En aquesta línia, el primer esborrany del futur Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tarragona ja reconeix la perillositat “molt alta” de l’actual traçat ferroviari per al transport de les anomenades mercaderies perilloses, tal com fa anys que denuncia la plataforma ciutadana ‘Mercaderies per l’Interior’. El document assumeix les tesis de la plataforma, que sempre condueixen a la necessitat inajornable d’allunyar aquestes mercaderies dels nuclis poblats a través d’una via alternativa, i parla de preocupants “zones d’indefensió” per incendis, explosions, núvols tòxics o inflamables que afectarien de forma gravíssima els nuclis pròxims —i no tan pròxims— a la via actual.

El portaveu de ‘Mercaderies per l’Interior’, Eugeni Sedano, ha valorat de forma positiva “la presa de consciència sobre la gravetat de la situació” per als nuclis afectats i ha insistit en “la necessitat d’allunyar de les persones aquest trànsit de mercaderies” amb determinació i convicció. “Som absolutament conscients que arrosseguem un problema endèmic”, ha raonat Sedano, “i ‘Mercaderies per l’Interior va néixer precisament per formar part de la seva solució definitiva”, ha assegurat.

‘Mercaderies per l’Interior’ creu que aquest primer esborrany del POUM suposa “un bon punt de partida” per establir una gestió correcta del transport de mercaderies perilloses a la ciutat de Tarragona, si bé recorda que el document encara es troba en una fase embrionària que obliga a la prudència i a la moderació fins que les voluntats anunciades esdevinguin, certament, fets constatables. “Volem formar part de la solució activament i estem disposats a col·laborar i a implicar-nos en l’elaboració d’un nou pla que ha de corregir mancances greus com la que ens afecta”, ha sintetitzat el portaveu de la plataforma.