CORREDOR MEDITERRANI PEL CAMP DE TARRAGONA I COSTA DAURADA

LA SOLUCIÓ DEFINITIVA

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana MITMA, està redactant un Estudi de Viabilitat per treure els trens de mercaderies de la línia de la costa i trobar el millor traçat per l’interior a la línia ferroviària de mercaderies del Corredor Mediterrani, al seu pas per la zona de Tarragona.

L’objectiu és que els trens de mercaderies, en la solució definitiva, no circulin per la línia de la costa, per on s’està instal·lant actualment el tercer fil, i d’aquesta manera no travessin les poblacions de la costa.

L’Estudi de Viabilitat “Remodelación de la Red arterial ferroviaria de Tarragona” promogut pel MITMA, estudia 3 corredors amb 3 alternatives de cada corredor, en total 9 solucions.

Els tres corredors i les tres alternatives a cada corredor son:

 

1. Corredor Constantí- Roda de Berà

1.1. Connexió Cambrils (a l’oest de Reus)

1.2. Connexió Constantí (a l’est de Reus i a l’oest de l’aeroport)

1.3. Connexió Repsol (a l’est de l’aeroport)

2. Corredor Alcover-Valls

2.1. Connexió Cambrils (a l’oest de Reus)

2.2. Connexió Reus

2.3. Connexió Reus amb by pass

3. Corredor Cierre triángulo ferroviario en Picamoixons

3.1. Connexió Cambrils (a l’oest de Reus)

3.2. Connexió Reus

3.3. Connexió Reus amb by pass

El corredor 1 es basa en l’antiga línia fora d’ús Reus – Roda

L’alternativa 1.1 passa pel mig de Reus, el Morell i el Complex petroquímic nord. L’alternativa 1.2 passa pel mig del Morell i el Complex petroquímic nord. L’alternativa

1.3 passa per la Pobla de Mafumet i pel Polígon petroquímic nord. Les tres alternatives passen per Roda de Berà, Sant Vicenç de Calders i el Vendrell. Per tot això considerem que les tres alternatives del corredor 1 son molt millorables.

El corredor 2 fa un itinerari Reus-Alcover-Nulles-Roda de Berà-Sant Vicenç de Calders.

El corredor 3 segueix l’itinerari Reus-Alcover-Picamoixons-Valls- Roda de Berà- Sant Vicenç de Calders.

Els corredors 2 i 3 obliguen a fer un tomb immens a les circulacions de trens i des del punt de vista d’explotació són molt més costosos. A més, en el corredor 2, fan circular tots els trens del CM per Reus, Alcover, Nulles, Roda de Berà, Sant Vicenç de Calders i el Vendrell. En el corredor 3, els trens passarien per totes les poblacions esmentades i, a més, per Picamoixons i Valls. Per tot això no considerem vàlids aquests dos corredors.

LA NOSTRA ALTERNATIVA 

 

Bypass de  Reus – Estació Constantí – Camp de Tarragona – Circumval·lació del Vendrell – l’Arboç

El Corredor 4 compleix l’objectiu de no passar per zones poblades ni pel Complex petroquímic nord.

El traçat parteix del Corredor Mediterrani CM, després de la intersecció de Vila-seca, i gira cap al Nord     col·locant-se paral·lel a la ronda Est de Reus o C-14. Gira a la dreta per seguir la antiga Reus-Roda fins al polígon de Constantí. Després de passar l’estació de classificació de Constantí abandona la via existent i pren un nou traçat cap el SE per anar a buscar el ramal de la via de viatgers que connecta Vila-seca amb la estació del Camp de Tarragona.

A partir de la Estació Camp de Tarragona, la plataforma de mercaderies segueix un traçat paral·lel a la Línia d’Alta Velocitat LAV, fins a la Pobla de Montornès. En aquest punt, abandona la LAV per col·locar-se paral·lel a la AP-7, vorejant el Vendrell. Segueix fins trobar novament la línia de l’AVE  on es col·loca paral·lel a la mateixa. A continuació, conflueixen les línies de LAV i CM amb la línia convencional. A partir d’aquí, el CM segueix per la via convencional existent.

Es parteix del Corredor del Mediterrani, després de la intersecció de Vila-seca, i gira cap al Nord,  col·locant-se paral·lel a la ronda Est de Reus o C-14. 

Gira a la dreta per seguir la antiga Reus-Roda fins al polígon de Constantí. Després de passar l’estació de classificació de Constantí, abandona la via existent i pren un nou traçat cap el SE per anar a buscar el ramal que connecta Vila-seca amb l’estació del Camp de Tarragona. 

A partir d’aquí, el Corredor 4 segueix un traçat paral·lel a la LAV, fins a la Pobla de Montornès.  En aquest punt, el corredor abandona la LAV per col·locar-se paral·lel a la AP-7, vorejant el Vendrell. Segueix fins trobar la línia de l’AVE        on es col·loca paral·lel a la mateixa. A continuació, conflueix amb la línia convencional. A partir d’aquí, el CM segueix per la via convencional existent.

Avantatges del Corredor proposat per la Plataforma

El Corredor 4 no passa per cap zona poblada, ni tampoc pel Complex petroquímic nord. No passa per cap de les següents poblacions: Reus, Vila-seca, el Morell, la Pobla de Mafumet, Tarragona, Altafulla, Torredembarra, el Creixell, Roda de Berà, Sant Vicenç de Calders, el Vendrell. Tampoc passa per les poblacions de l’interior com Ardenya i Salomó.

  • El Corredor 4 segueix el traçat del bypass de Reus, solució demandada per l’Ajuntament de Reus i recollida en el seu POUM.
  • Passa per l’estació de classificació de Constantí, instal·lació molt utilitzada per la indústria química.
  • Circumval·la el Complex petroquímic nord per la seva part sud, tal com demana l’AEQT.
  • El traçat va paral·lel a la LAV des de l’estació del Camp de Tarragona fins a la Pobla de Montornès, on l’abandona i agafa el traçat de la AP-7. D’aquesta manera, s’aconsegueix evitar tots els nuclis urbans i zones urbanitzades.