“Té tot el sentit del món treure les mercaderies perilloses de la ciutat de Tarragona”. Així de contundent s’ha mostrat Raquel Sánchez, ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en una entrevista aquesta setmana concedida al Diari de Tarragona. La plataforma ciutadana ‘Mercaderies per l’Interior’ celebra aquest missatge tan explícit al voltant de la tesi central del col·lectiu des del seu naixement i coincideix que la necessitat de moure fitxa i redissenyar el mapa ferroviari tarragoní és una qüestió “de sentit comú”.

El portaveu de ‘Mercaderies per l’Interior’, Eugeni Sedano, veu amb bons ulls que la ministra reconegui “la consciència sobre la importància de solucionar una mancança gravíssima” per al territori, si bé recorda que “aspirem a fets, i no només a paraules” i suggereix que “el mateix sentit comú també ens està reclamant una solució provisional mentre pren forma la via definitiva” que trigaria anys a materialitzar-se.

La ministra destaca a l’entrevista les converses i el diàleg amb “tots els agents implicats” a escala local i la voluntat de trobar “un consens” a l’hora de decantar-se per una alternativa concreta. ‘Mercaderies per l’Interior’ creu que aquest enfocament és sens dubte el correcte i imprescindible, però reclama la màxima celeritat possible. “No ens podem permetre una llarga espera”, avisa Sedano, “amb uns trens de passatgers minvats pel Corredor i un coll d’ampolla que col·lapsi la línia de mercaderies” tal com preveuen tots els indicis a mitjà termini. “Necessitem una solució definitiva i una solució provisional per gestionar el mentrestant”, sintetitza el portaveu de la plataforma, tot recordant que l’entitat ja ha fet públiques propostes concretes i pràctiques com l’ús parcial de les vies d’alta velocitat existents.

El clam de ‘Mercaderies per l’Interior’ ha obtingut un consens extremadament sòlid a nivell local des del 2019 i encapçala un front comú que ben poques causes tarragonines han aconseguit vertebrar en els darrers temps. Les declaracions de la ministra Sánchez són un gest públic que confirma la bona direcció de la plataforma i que necessita d’accions concretes per traslladar-se del paper a la realitat que el territori mereix. Allunyar els trens de mercaderies de l’actual línia ferroviària de  costa que creua els nuclis poblats de Tarragona és una reivindicació, i ja no només ho diu ‘Mercaderies per l’Interior, que “té tot el sentit del món”.