Molt gruixuda i evident ha de ser una causa per a què l’àrea metropolitana de Tarragona s’hi expressi amb una sola veu. La Plataforma ‘Mercaderies per l’Interior’ surt amb aquesta sensació de l’acte informatiu del passat divendres, coorganitzat amb l’Ajuntament de Tarragona, al Palau de Congressos: una jornada de debat i reflexió inèdita sobre la necessitat de desviar els trens de mercaderies de la línia costanera actual a una línia alternativa i segregada lluny dels nuclis poblats. De l’acte en surt un consens ferm, sòlid i necessàriament transversal que ha d’anar des de les institucions fins al darrer esgraó de la societat civil.

El portaveu de la plataforma, Eugeni Sedano, ha fet una valoració “molt positiva” de la jornada, no només per les conclusions i els arguments compartits sinó especialment “per la pluralitat de veus que han entès que és imprescindible remar plegats i articular una veu unitària si volem que ens escoltin”. En aquest sentit, Sedano valora en especial les ponències de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i del secretari general d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, “molt compromeses amb el benestar del territori i absolutament alineades amb la necessitat de desviar els trens de mercaderies” lluny de la vida de les persones.

Eugeni Sedano també ha volgut destacar l’anàlisi de la rectora de la URV, María José Figueras, qui va oferir la Universitat com una eina poderosíssima per “fer lobby allà on calgui” i defensar els interessos del territori. “La rectora Figueras, senzillament, dona en el clau”, opina el portaveu de ‘Mercaderies per l’Interior’.

Durant la jornada, va quedar palès el suport a la reivindicació d’institucions com l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat de Catalunya o la Diputació; d’òrgans com la pròpia Universitat Rovira i Virgili, el Port de Tarragona o l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT); de diversos partits polítics i associacions veïnals; de bona part dels ajuntaments de la Costa Daurada, representats a través dels seus alcaldes i regidors i el que és -probablement- més important que tota la suma anterior: veïns i veïnes d’una societat civil que també comença a bellugar-se en defensa pròpia.

Vídeo que es va projectar durant l’acte de divendres. Font: Ajuntament de Tarragona / Marc Colilla

“És absolutament imprescindible que els nostres veïns i veïnes es preocupin, entenguin i comparteixin el fet que estem reivindicant una Tarragona més segura i més pròspera per a les generacions actuals i futures”, ha valorat Sedano. El manifest de la plataforma ja supera les 1.400 signatures després d’un salt endavant important aquesta tardor, i és una fortalesa que se suma a la vista aquest divendres al Palau de Congressos. “Hem de saber concentrar tota aquesta força i tota aquesta unitat com a territori per anar a Madrid a defensar casa nostra, a capgirar les coses i a fer inevitable un canvi en la planificació que allunyi de les persones els trens de mercaderies abans que l’entrada del Corredor Mediterrani els multipliqui per vuit”, raona el portaveu del col·lectiu. “El Ministeri de Transports potser pot ignorar una plataforma local modesta”, opina Sedano, “però no podrà ignorar un territori fort, cohesionat i decidit a lluitar pel seu futur”.

‘Mercaderies per l’Interior’ està convençuda que l’acte de divendres marcarà “un abans i un després” en aquest sentit, i torna a insistir que la recent adjudicació d’un estudi de viabilitat no soluciona res perquè es tracta d’un document sense cap valor legal, en lloc de ser l’estudi informatiu vinculant que hauria de ser. La plataforma vol recordar que ja fa setmanes que va demanar una reunió formal a l’actual ministra de Transports, Raquel Sánchez, i de la qual encara no ha rebut cap resposta.

“Unió”, “clam unànime”, “sumar forces”… en aquest enllaç podeu consultar el recull de premsa de l’acte i dels dies previs.