La plataforma ‘Mercaderies per l’Interior’ i la Federació Xarxa Vendrellenca, conformada per un total de vuit associacions veïnals i socials de la capital del Baix Penedès, estan decidides a caminar de la mà per tal d’exigir la necessitat d’una línia de tren exclusiva per als trens de mercaderies del Corredor Mediterrani i allunyada definitivament de tot nucli de població.

Conscients que als moments d’extrema importància cal parlar amb una sola veu i anar a l’una, les dues entitats han mostrat la seva cara més proactiva per trobar la manera més efectiva de treballar plegats. “És una notícia fantàstica comptar amb el suport i amb la implicació de la Xarxa Vendrellenca”, ha valorat el portaveu de ‘Mercaderies per l’Interior’, Eugeni Sedano, “perquè és necessari que el nostre clam arribi a tots els racons de Tarragona afectats pel tercer carril”. El conveni de col·laboració es va signar el passat divendres, 26 de novembre, al Centre Cívic L’Estació del Vendrell.

L’acord compromet als dos col·lectius a assentar les bases d’una taula de treball amb entitats civils de tot Tarragona destinada a fer inevitable la millora de la mobilitat i les infraestructures que la demarcació reclama sense èxit des de fa anys. “Treure les mercaderies dels nuclis poblats i reforçar els trens de passatgers són dues reivindicacions de sentit comú”, ha destacat el president de la Federació Xarxa Vendrellenca, Antonio García Leal, “perquè mereixem una planificació ferroviària a l’altura de la segona demarcació més poblada de Catalunya, com és l’àrea de Tarragona!”. La plataforma i la Xarxa també s’han compromès a mantenir els contactes i a intercanviar informació rellevant per tal d’articular amb transparència aquesta nova oportunitat d’entesa amb més entitats compromeses amb el territori.

El conveni atorga un gran protagonisme a la millora de la xarxa de transport públic local i als problemes constatats de seguretat, sorolls, vibracions o benestar que es deriven del pas dels trens de mercaderies a tocar dels habitatges de la costa. Els dos signants entenen que ja no som en època de posar tirites, sinó en un moment clau per prendre decisions definitives que ataquin, d’una vegada, l’arrel de la qüestió. “L’entrada imminent del Corredor multiplicarà el nombre i les dimensions d’aquests trens de mercaderies”, avisa Sedano, “i encara som a temps de corregir un error històric abans que sigui massa tard”.