La plataforma ‘Mercaderies per l’Interior’ segueix en contacte constant amb les autoritats i institucions per tal d’aconseguir un traçat ferroviari òptim al seu pas per l’àrea de Tarragona. En una nova comunicació amb el Defensor del Pueblo, l’entitat ha volgut deixar clar que les previsions d’ADIF per a les pròximes dècades —que expliciten que el nombre de combois de mercaderies creixerà dels 236 actuals als 395 de cara al 2030— “són més que discutibles”, atès que, per eficiència i sostenibilitat, el transport ferroviari s’incrementarà a tota la UE i, en particular, a Espanya, on ara és del 4% i la mitjana europea és del 19% amb previsió d’assolir el 30% l’any 2030.

De fet, altres informes com el de FERRMED assenyalen un creixement molt important a l’àrea de Tarragona —no de 395 trens setmanals sinó de 1.604—. “Les dades fan referència al nombre de trens, genèric, i en cap cas detallen la mida d’aquests combois, els vagons que tindran o la capacitat total de càrrega”, rebat la plataforma, conscient que es tractarà de trens molt més llargs —750 metres— i pesants —de fins a 1.800 tones.

‘Mercaderies per l’Interior’ també ha recordat al Defensor que els treballs del tercer carril al recorregut actual s’estan duent a terme sense l’aval d’un estudi sobre l’impacte ambiental de l’actuació, i sense cap previsió a dècades vista sobre els possibles efectes del canvi climàtic —inundacions, pujada del nivell del mar— en una infraestructura que serà de les primeres a patir-ho per la seva ubicació.

Un altre estudi fonamental, el de l’impacte de l’augment de trens i de vibracions sobre l’Amfiteatre romà, arribarà tard. Després que dos estudis previs ja avisin de “riscos evitables” per a la seva estructura, el Ministeri ha encarregat un nou informe detallat per esclarir els possibles efectes negatius al monument, amb la particularitat que les obres del Corredor acabaran abans que la realització de l’estudi i les seves conclusions, doncs, seran retroactives per a una obra ja feta. “Considerem que no és ni seriós ni responsable”, ha retret Eugeni Sedano, portaveu de la plataforma

La plataforma insisteix en la necessitat d’apostar per un traçat alternatiu que desviï els trens de mercaderies lluny dels nuclis poblats de la Costa Daurada. En aquest sentit, ‘Mercaderies per l’Interior’ ha traslladat al Defensor la proposta provisional i d’emergència de fer passar aquestes mercaderies per les actuals vies de l’AVE a les nits, quan no hi circularia cap tren de passatgers. “No podem quedar-nos de braços plegats mentre esperem una solució definitiva a dècades vista”, ha asseverat Sedano.

‘Mercaderies per l’Interior’ ha tornat a demanar al Defensor una reunió presencial per abordar les “renovades inquietuds” de la plataforma després de conèixer les previsions ferroviàries d’ADIF per a Tarragona de cara als anys 2030, 2040 i 2050. La plataforma segueix convençuda que està avançant en la bona direcció per denunciar el desgavell ferroviari que amenaça el present i el futur de l’àrea de Tarragona, i segueix treballant per trobar una solució integral al despropòsit basada en la seguretat i el sentit comú, tal com han aconseguit altres ciutats com Girona, Lleida o Saragossa: els passatgers pel centre de les ciutats i les mercaderies, per fora.