La plataforma ‘Mercaderies per l’Interior’ té molt present que el pas de grans trens de mercaderies per la via actual, a tocar de l’Amfiteatre romà de Tarragona, suposa “una situació de risc perfectament evitable” per a la joia romana i veu amb gran preocupació l’horitzó que s’imposi quan el volum actual de combois es multipliqui exponencialment amb l’entrada en marxa del Corredor Mediterrani si no es desvia per un traçat alternatiu.

La plataforma també té constància que ADIF també està preocupada per aquesta situació, després de veure com recentment ha licitat un nou estudi sobre els efectes concrets que tindrà la posada en marxa del Corredor Mediterrani sobre l’Amfiteatre. Eugeni Sedano, portaveu de Mercaderies per l’Interior, considera que “una solució immediata que desviï aquests combois per l’interior esdevé inajornable” i avisa que “no ens podem permetre esperar 15 anys” fins lligar una solució definitiva i integral.

Dos estudis dels anys 2017 i 2019 —a càrrec del Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya (CRBMC) i Global Cultural Heritage Management, respectivament— ja alerten de les serioses afectacions del pas dels trens per a l’estructura del monument, que pateix l’impacte “de les vibracions fortes i constants” en forma “d’esquerdes i problemes estructurals” ja que reposa a només 15 metres de les vies. Sedano veu clar que “no ens podem permetre sotmetre el nostre patrimoni a un impacte objectivament negatiu, i encara menys caure en la negligència d’incrementar-lo”.

La Plataforma Mercaderies per l’Interior va denunciar aquest afer al Defensor del Pueblo i continua convençuda que allunyar els trens de mercaderies de l’Amfiteatre romà a través d’una alternativa urgent i provisional esdevé “una qüestió de sensatesa i de responsabilitat” envers “l’obligació de protegir el Patrimoni històric de casa nostra” que ens interpel·la a tots. “Festivals com el de Tarraco Viva comporten un compromís latent amb la nostra història i patrimoni que no podem oblidar la resta de dies de l’any”, sintetitza Sedano.