La Plataforma ‘Mercaderies per l’Interior’ no amaga la seva sorpresa i no pot fer, ni de bon tros, una valoració positiva de la informació que recentment ha transcendit en relació amb la proposta oficial de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2022.

Dins aquesta proposta de pressupostos —i tal com ha recollit bona part de la premsa en les darreres hores— el govern estatal contempla una partida de poc més de 800.000 euros per estudiar “la remodelació de la xarxa ferroviària de Tarragona” entre els anys 2022 i 2023 al seu pas per Tarragona, un concepte deliberadament ambigu i inconcret. “Malauradament, ens temem que només som davant l’enèsima maniobra política per guanyar temps i dilatar al calendari unes solucions que són ja urgents”, ha lamentat en conèixer la notícia Eugeni Sedano, portaveu de la plataforma.

Sedano ha recordat que, si la totalitat del pressupost per a l’estudi (800.000€) s’adscriu íntegrament a les partides del 2022 i el 2023 (amb prop de 400.000 euros previstos a cada any), “l’única certesa que podem confirmar és que dels 200.000€ que ens havien promès per aquest 2021 no s’ha executat ni un sol euro”, sinó que “simplement s’ha dilatat el calendari” amb aquest nou horitzó. El portaveu de ‘Mercaderies per l’Interior’ lamenta que “això ens deixa amb la sensació que l’objectiu de fons d’aquests nous pressupostos no és altre que prolongar la provisionalitat del tercer carril” al seu pas per Tarragona.

La plataforma no perd de vista que, a dia d’avui, l’únic moviment constatat per part del govern estatal ha estat licitar un estudi “que en cap cas resol el problema”, ha insistit Sedano. El portaveu de la plataforma considera imprescindible “transformar aquest estudi de viabilitat, genèric, en un estudi informatiu vinculant” que comprometi la seva aplicació en un marge de temps acceptable. “La via segregada per a trens de mercaderies a la Costa Daurada és una urgència que no pot esperar dècades”, ha reblat. Amb anterioritat a la presentació de la proposta dels Pressupostos Generals de l’Estat, la plataforma ‘Mercaderies per l’Interior’ ha enviat informació i ha sol·licitat una reunió formal per abordar les reivindicacions amb la nova ministra de Transports, Raquel Sánchez, si bé encara no ha rebut cap resposta.