La plataforma Mercaderies per l’interior – Associació Tarragona Avança insta la coordinadora europea del Corredor Mediterrani, Iveta Radicová, a que pressioni davant les autoritats espanyoles per accelerar la trobada d’una solució alternativa a l’actual trànsit de mercaderies ferroviàries per zones densament poblades de Tarragona.

L’entitat busca la complicitat d’aquesta responsable de la Unió Europea des de fa setmanes. El passat mes de juny li va enviar un informe on detalla els riscos per a la salut de les persones, el medi ambient, l’economia, el turisme i el patrimoni històric que suposa el pas de combois de mercaderies pel centre de la ciutat de Tarragona i tot el tram de la costa nord de la comarca del Tarragonès.

La plataforma envia a Iveta Radicová un informe detallat sobre els riscos que suposa el pas de trens de mercaderies en zones urbanes

Iveta Radicová –ex primera ministra d’Eslovàquia- va respondre la plataforma amb una carta on reconeix la “situació insostenible que crea als habitants de Tarragona a llarg termini” aquesta problemàtica i assegura que estarà en contacte amb ADIF “en un esforç per aclarir la planificació posterior sobre l’alternativa prevista a les proximitats del Camp de Tarragona”.

A la carta, la coordinadora europea també afirma: “Estic plenament d’acord que l’alternativa interior contribuiria a mitigar l’acumulació de diversos tipus de trànsit al llarg de la saturada línia convencional. Si el trànsit augmenta com s’espera, la solució alternativa hauria de permetre la segregació del trànsit de mercaderies i de passatgers”.

Però la resposta de Radicová ha decebut a l’entitat perquè considera que és “massa imprecisa i feble”, dóna suport al projecte actual d’ADIF i ignora les preocupacions expressades per la plataforma.

La responsable de la UE reconeix que la problemàtica genera una “situació insostenible als habitants de Tarragona a llarg termini”

Els representants de Mercaderies per l’Interior acaben d’enviar a Radicová una carta de resposta on li demanen, de nou, una reunió per explicar-li personalment el seu punt de vista: el suport a un corredor mediterrani “ben planificat, executat i respectuós amb les persones”. Li recorden que “la legislació de la UE no permet de cap manera el desenvolupament i el finançament de projectes que no siguin sostenibles i que ataquin el medi ambient i la vida i la salut de les persones”

La carta de la plataforma demana a Radicová que torni a valorar els perjudicis del desenvolupament del tercer carril i insti a ADIF a accelerar el projecte per trobar un recorregut alternatiu. El text conclou reclamant-li que posi “limitacions reals” a qualsevol tram del corredor mediterrani que passa per zones densament poblades per evitar posar en risc vides, salut, medi ambient i patrimoni.

Aquestes gestions davant la coordinadora europea del Corredor Mediterrani s’emmarquen en la feina que ve desenvolupant Mercaderies per l’Interior des de fa més de dos anys. Els últims mesos, la plataforma ha aconseguit el posicionament unitari dels alcaldes dels municipis afectats, ha pressionat per la licitació d’un primer informe del ministeri de Transports sobre les alternatives de traçat i ha buscat la complicitat del Defensor del Pueblo, el Síndic de Greuges, formacions polítiques i entitats veïnals.