La Plataforma Mercaderies per l’Interior, com ja ha manifestat en ocasions anteriors, referma la seva oposició frontal a la proposta d’ADIF d’instal·lar pantalles acústiques a tocar de les vies del tren per mitigar la contaminació acústica que multiplicarà l’entrada en funcionament del Corredor Mediterrani.

La plataforma rep amb gran decepció les notícies publicades aquest dimarts sobre les intencions d’ADIF de començar l’adjudicació de les obres l’any vinent, i dona ple suport a la posició ferma dels alcaldes de la Costa Daurada (Tarragona, Altafulla, Torredembarra, Creixell, Roda de Berà, el Vendrell i Calafell), qui s’oposen amb rotunditat a un projecte que no representa, en absolut, la solució que vol aparentar.

El portaveu de Mercaderies per l’Interior, Eugeni Sedano, recorda que aquestes pantalles acústiques representaran “un nou mur que partirà en dos les poblacions afectades de la Costa Daurada”, amb una alçada que podria arribar als cinc metres, i valora el projecte com “l’enèsim despropòsit ferroviari a les comarques de Tarragona” per part d’ADIF.

“És inacceptable que la decisió de col·locar barreres per al soroll ni tan sols estigui emparada en cap estudi ambiental a la zona”, ha argumentat Sedano, “i que no s’hagin tingut en compte les conseqüències negatives que comportarà” en termes de imatge, paisatge i benestar dels veïns.

La plataforma vol subratllar la falsedat dels arguments dels responsables -qui insisteixen que les pantalles serien l’única solució al problema del soroll per als nuclis de població que viuen a tocar del tren-, i recorda que la solució més lògica i coherent per acabar amb els sorolls i amb la resta d’afectacions i riscos derivats del Corredor no és posar tirites a la ferida, sinó prevenir-la: dissenyar una línia segregada per als trens de mercaderies lluny de la costa, per un traçat alternatiu per l’interior.

Mercaderies per l’Interior també vol recordar que l’actual Llei de Costes prohibeix de forma explícita l’aixecament “de pantalles arquitectòniques a menys de 500 metres del mar”, un supòsit que ADIF vol incomplir a consciència en aquest cas. És suficient amb estimar mínimament Tarragona per arribar a la conclusió que no volem, perquè no són la solució, les pantalles acústiques. Ni al 2022, ni mai.