Aquest matí la Plataforma Mercaderies per l’Interior hem celebrat una roda de premsa a la sala de premsa de Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, demarcació de Tarragona.

Des de la Plataforma s’ha volgut constatar que ara fa un any, el 8 de febrer de 2023, vam presentar al Ministeri una proposta de traçat del CM per l’interior fora de la via de la costa, treballada amb els ajuntaments i entitats empresarials, sense que passés pel mig de cap població, i aprofitant els corredors viaris i ferroviaris existents. Una alternativa a aquelles tres propostes del Ministeri que, si bé no passaven per Tarragona, sí que passaven pel mig de poblacions de l’interior com Reus o Valls i per Roda de Berà i El Vendrell.

Com ja sabreu, encara estem esperant una resposta, un any després. Primer ens van dir que ens informarien a la primavera, després acabades eleccions municipals, després les generals… Ens hem posat en contacte amb els nous càrrecs ministerials, no hem obtingut cap resposta. Només tenim la informació que els mitjans de comunicació publiqueu i pel que sembla, Adif tira endavant aquest tercer fil per la costa que col·lapsarà el trànsit ferroviari i perjudicarà el nostre territori.

La roda de premsa, l’ha dut a terme José Enrique Vazquez, membre de la Plataforma, i ha remarcat que aquest “tercer fil és un nyap que ens farà quedar malament amb Europa i amb el qual farem el ridícul pel col·lapse que provocarà”. A la Plataforma ens preocupa especialment, perquè al no haver presentat el Ministeri cap alternativa ni cap proposta de traçat per l’interior, sembla que el tercer fil per al via de la costa es mantingui com a traçat definitiu del Corredor Mediterrani.

Per a la Plataforma és una temeritat fer passar els trens transnacionals del Corredor Mediterrani (la línia central i de la del litoral que conflueixen al nus de Vila-seca), amb gran tonatge i més llargada i amb molta més freqüència, per unes vies que van ser construïdes fa més de cent anys i, per unes finalitats totalment diferents. Si s’instal·la el tercer fil, col·lapsarà la via de la costa, atès que hauran de circular trens de rodalies, mitja distància, mercaderies d’ample ibèric i mercaderies d’ample internacional, impedint el desenvolupament diari dels nostres ciutadans i alentint el creixement econòmic del  territori. A banda dels riscos inherents que comporten els  trens de mercaderies, incloses les perilloses, per la vida, salut de les persones, l’entorn natural i el patrimoni històric i cultural.

Com sabeu, seran 7 els consistoris del territori que tindran aprovades per unanimitat mocions en els seus plens ratificant el nostre Manifest on s’estableix una solució de nou traçat lluny de nuclis poblats: Ajuntament de Tarragona, Reus, Vila-seca, Altafulla, Vendrell i, properament aquest febrer, Roda de Berà i Torredembarra. Unes mocions, que han posat a tots els partits polítics d’acord, però que han de servir per què els nostres representants facin valer la seva força, de res serveixen les mocions si no es prenen determinacions contundents.

La façana marítima de la Costa Daurada nord concentra una intensa activitat d’habitatges i turística, la qual genera un alt grau de dinamisme comercial i econòmic. El trànsit de trens de mercaderies per la costa o la possible instal·lació de pantalles acústiques que divideixen les nostres poblacions (les quals no protegeixen en cap cas de les vibracions i del perills inherents a accidents o fuites), contribuirà a un deteriorament dels barris i municipis, amb afectació a habitatges, escoles i negocis i la separació permanent entre aquests municipis i el mar.

Cal recordar que la franja de seguretat que ve marcada per la circulació dels trens de mercaderies perilloses limitarà també la planificació urbanística dels municipis marítims, que veurà així minvada la seva capacitat de créixer econòmicament. El deteriorament de l’entorn turístic suposarà també un efecte molt negatiu per a la marca Costa Daurada, de reconeixement internacional, i pels milers de llocs de feina que genera.

Demanem que els nostres representants polítics i empresarials actuïn i forcin al Ministeri a donar una resposta. És imprescindible que es construeixi la via definitiva del Corredor Mediterrani per l’interior i lluny de nuclis poblats, EL TERCER CARRIL NO POT SER DEFINITIU NI POT ALLARGAR-SE DÈCADES PELS PERILLS QUE COMPORTA PEL TERRITORI.

A banda de tot això, caldria recordar dues qüestions que són molt importants i que no s’estan complint:

  • El compliment del RD 412/2001, de 20 d’abril, que regula el transport de mercaderies perilloses per ferrocarril, on a l’Article 4. “Normas generales de circulación”, estableix: “4.1. Los trenes que transporten mercancías peligrosas deberan utilitzar necesariamente, cuando existan, las líneas que circunvalen las poblaciones, …”.
  • Els Reglaments de la Unió Europea que donen naixement, prioritat i finançament als Corredors ferroviaris europeus de mercaderies de la xarxa bàsica TEN-T (que inclou el CM), exigeixen que, en la seva implementació, és obligat considerar tota la legislació sobre impactes mediambientals (persones, natura, patrimoni, béns econòmics) i impactes deguts al canvi climàtic. A l’actual tram del CM per la costa, no hi ha constància de cap estudi d’impacte ambiental, així ho hem denunciat al Síndic de Greuges, al Defensor del Pueblo i a la Unió Europea, al departament de Medi Ambient.

Ens mereixem un  creixement econòmic, sostenibilitat mediambiental, respecte a les persones i un futur amb projectes i inversions a la segona àrea metropolitana de Catalunya.