La Plataforma Mercaderies per l’Interior s’ha reunit amb el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, per tal de explicar-li les problemàtiques derivades dels trens de mercaderies en el seu traçat pel litoral. Josep Pallarès s’ha mostrat molt interessat en l’objectiu i treballs de l’entitat i ha mostrat el seu suport a la Plataforma.

A la vegada, al llarg de la trobada, hem pogut comentar el projecte de ciència ciutadana que ha desenvolupat el grup de recerca Cloud and Distributed Systems Lab [3] de la URV i que es va presentar la setmana passada: Soundless.

Els primers resultats d’aquest projecte que ha estudiat les molèsties acústiques dels veïns de Tarragona, han posat de manifest que als barris del Serrallo, Tarragona 2 i Francolí, se supera amb escreix, i en alguns casos es duplica, el límit permès per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que va fixar el 2019 en 45 decibels. Alteracions en el ritme cardíac i en els patrons de la son són les dues principals afectacions detectades entre veïns de diferents barris.

Destaquem especialment  els sorolls periòdics que han comprovat que es viuen al Serrallo: es tracta d’un problema alarmant que afecta la salut dels seus habitants. Segons la recerca realitzada, el barri es troba en una posició molt pròxima a les vies del tren, posició que provoca el soroll de trens a altes hores de la nit. Aquests trens, a més, són especialment sorollosos i ocorren en un rang d’hores específic. Segons els algoritmes i estudis realitzats, aquests es troben en un rang de 03.00 de 04.00h, i de 05.00 a 06.00h, afectant de manera alarmant a la salut. Pràcticament cada dia, aquests trens travessen el barri, produint sorolls excessius fent que la qualitat de vida de les persones es vegi afectada. Aquests tipus de sorolls no sols interromp el seu son, sinó que també poden causar greus problemes de salut a llarg termini, com a estrès, ansietat i fins a possibles problemes de la son.

Soundless farà un altre estudi a principis d’estiu i convocarà de nou als veïns per demanar-los la seva col·laboració. La Plataforma Mercaderies per l’Interior hi col·laborarà amb un grup de veïns propers a les vies i de fora del Serrallo.

Podreu trobar més  informació sobre aquest projecte a https://soundless.app/