Aquesta setmana, la Plataforma Mercaderies per l’Interior ha reunit els socis i sòcies de la Reial Societat Arqveològica Tarraconense, RSAT, per presentar els greuges del traçat actual del tercer fil del Corredor del Mediterrani per la costa i la proposta de traçat per l’interior.

Eugeni Sedano i Ramon Juanola, membres de la Plataforma han exposat la situació actual del tercer carril i els perjudicis que aquest comportaria al seu traçat per la costa tarragonina: per a la vida, per a la salut, per al patrimoni històric i pel medi natural.  S’ha explicat les tres propostes del Ministeri de Transports per un itinerari per l’interior i l’alternativa que ha dissenyat la Plataforma que també passa per l’interior i, a diferència de les propostes del Ministeri, aniria per fora dels nuclis poblats del territori.

El traçat dissenyat per la Plataforma com a solució definitiva no passa per cap zona poblada, ni tampoc pel Complex petroquímic nord, que el circumval·la per la seva part sud, tal com demana l’AEQT. Segueix el traçat del bypass de Reus, solució demandada per l’Ajuntament de Reus i recollida en el seu POUM. Passa per l’estació de classificació de Constantí, instal·lació molt utilitzada per la indústria química. El traçat va paral·lel a la LAV des de l’estació del Camp de Tarragona fins a la Pobla de Montornès, on l’abandona i agafa el traçat de la AP-7. D’aquesta manera, s’aconsegueix evitar tots els nuclis urbans i zones urbanitzades.

Els membres de la RSAT es van mostrar molt interessats pel pas dels trens de mercaderies per la ciutat i com perjudica al patrimoni cultural i històric de la ciutat, en concret l’amfiteatre romà. L’activitat de la RSAT està centrada en les actuacions adreçades a la defensa del patrimoni arqueològic i cultural de Tarragona i les seves comarques. Sobretot en aquests darrers anys ha estat necessari primar aquest aspecte per poder atendre la problemàtica generada en moltes intervencions urbanístiques que han posat en risc el patrimoni cultural. La nostra Societat a través dels mitjans de comunicació i a través de comunicats directes amb les institucions involucrades ha fet innombrables intervencions per a salvaguardar jaciments arqueològics, monuments i patrimoni moble o documental.